Luovan Valokuvauksen Keskus

Puh/fax: (014) 2664389 | e-mail: info@ccp.fi

Aukioloajat: ti-su klo 11-18, vapaa sisäänpääsy

Tiedote, vapaa julkaistavaksi

They are - potretteja afrikkalaisista

Adolfo Vera

Galleria Harmonia 10.5.–3.6.2007

Benin. 2006.

Keväällä 2006 tutustuin afrikkalaiseen Beninin tasavaltaan Villa Karon stipendiaattina.

Pääideani oli kuvata potretteja Beninin rannikolla sijaitsevan Grand Popon lähiseuduilla. Kuvasin ihmisiä, jotka halusivat tulla kuvatuiksi. Yleensä he halusivat pukeutua juhlavaatteisiin; osa kuvattavista valitsi itse myös kuvauspaikan. Yleisvaikutelmakseni jäi, että kuvattavat halusivat olla edukseen ja kuvausaikana he olivat hyvin ylpeitä itsestään. Kuvauksista muodostui tärkeitä ja vakavasti otettavia tapahtumia.

Näistä kuvista koostamallani näyttelyllä haluan tuoda esille myös paikallisten ihmisten värikkään maailman. Taloudellisesti mitattuna ihmiset elävät niukasti, mutta minusta tuntui, että tapaamani ihmiset iloitsivat – vaikeuksista huolimatta - jokaisesta hetkestä.

Näyttelyn nimi on ”They are”, jolla haluan korostaa kuvissa olevien ihmisten etäisyyttä meihin. Valokuvaaja on kuvattaessa aina läsnä, mutta kuitenkin ulkopuolinen. Kuvaamani ihmiset itse halusivat tehdä pesäeron. Tätä korostan näyttelyn nimellä.

Kuljin aina paikallisen oppaan kanssa. Hänen kauttaan tutustuin ihmisiin. Oppaan avulla onnistuin saamaan luottamuksellisen suhteen kuvattaviini.

Kiitän työni tukemisesta seuraavia tahoja: Suomen kulttuurirahasto, Valokuvataidetoimikunta ja Vantaan kaupunki.