Luovan Valokuvauksen Keskus

Puh/fax: (014) 2664389 | e-mail: info@ccp.fi

Aukioloajat: ti-su klo 11-18, vapaa sisäänpääsy

Tiedote, vapaa julkaistavaksi

To be on View

Markus Henttonen

Galleria Harmonia 24.11.-18.12.2005

Markus Henttosen (1976, Lahti) To be on View -näyttely tuo Luovan valokuvauksen keskukseen suuria alumiinipohjalle vedostettuja värikuvia, jotka välittävät tunnelmaa turistikohteiden ruuhkaisista aurinkorannoista. Näkymät on kuvattu suoraan ylhäältä päin, jolloin yhdellä otoksella on saatu kuvaan liikettä, rytmiä ja elämää. Henttonen tarkastelee teoksissaan lomaympäristön ja ihmisen välistä vuorovaikutusta sekä ihmisen käyttäytymistä väkijoukossa. Rantamaisemat muuttuvat luonnonympäristöstä sosiaaliseksi tilaksi, näyttämöksi, jossa yksilö on samaan aikaan sekä näytteillä että tapahtumien tarkkailijana.

Henttosen kuvia voi tarkastella kaukaa nauttien ihmisten, aurinkovarjojen ja luonnonelementtien muodostamasta rytmistä. Kuvia voi myös katsoa lähempää, jolloin katsoja huomaa mielenkiintoisia yksityiskohtia rannalla loikoilevista ihmisistä. Markus Henttosen To be on view -valokuvasarja näyttää rantaelämän realistisen kauniisti tirkistelemättä ja turhia kliseitä välttäen. Parhaassa tapauksessa katsoja voi kuulla puheen sorinan sekä tuntea meren tuoksun ja uppoutua lomatunnelmaan vielä arjen keskelläkin.

Markus Henttonen on Turun Taideakatemian valokuvauslinjalta vuonna 2002 valmistunut valokuvaaja ja taiteilija. Suuren yleisön tietoisuuteen Henttonen ponnahti vuonna 2001 kuvaamansa Paral-lel City -projektin myötä. Kuvista on julkaistu myös samanniminen kirja. Aiemmin Henttonen on tunnettu lähinnä kaupunkikuvistaan, mutta To be on view -valokuvasarjallaan hän osoittaa hallitsevansa erinomaisesti myös maisemakuvauksen. Kesällä 2005 näyttely on ollut esillä Galeria de fotografia Fotonautassa, Barcelonassa, Suomen Madridin Instituutissa, Madridissa sekä Turun Galleria Titanikissa. Näyttelyn alustusesseen on kirjoittanut maantieteen ja ympäristökasvatuksen professori Sirpa Tani.

Näyttelyä ovat tukeneet Frame - Kansainvälinen näyttelynvaihtokeskus, Taiteen keskustoimikunta, Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahasto sekä Lahden Kulttuurilautakunta.