Luovan Valokuvauksen Keskus

Puh/fax: (014) 2664389 | e-mail: info@ccp.fi

Aukioloajat: ti-su klo 11-18, vapaa sisäänpääsy

Tiedote, vapaa julkaistavaksi

Pekka Suomäki: Suomi-filmit

17.11.- 11.12.2011

Harhaan asuttu maa

Suomi-filmit on kokonaisuus, joka valottaa Suomi-kuvan varjoisampaa puolta. Tarkastelualu-eena on Keski-Suomen maakunta vuosina 2008-11. Brändien ja designin sijaan kuvaa kirkastavat rakennukset, autot ja muu ihmiseltä unohtunut sekä alueella vielä asuvan väestön edustajat. Toteavuus luonnehtii lähestymistapaa paremmin kuin visiot ja innovaatiot.

Jättiprinttien sijaan Suomi-filmien pigmenttimustevedosten koko on maltillinen, nykymitassa jopa mitätön. Kuvauskohteiden tapaan kehyksetkin ovat löytöjä.

Kohteet on kuvattu käsivaralta värinegatiiville siinä ajassa, paikassa ja valossa, missä kulloinkin on satuttu olemaan. Kuvia ei ole manipuloitu eikä kuvaustilanteita järjestelty. Rakennuksiin ei ole murtauduttu eikä irtaimistoihin kajottu. Katoavuus on muiltakin osin pyritty kohtaamaan kunnioituksella.

Näyttelyssä on kuvia kaikista Keski-Suomen kunnista, joita työn alkaessa oli 27 ja päättyessä 23. Lisäksi maakuntamatkojen aikana tallentui joukko kahden-kolmen virkkeen pituisia kommentteja ja huomioita, jotka eivät pyri tekstittämään kuvia vaan täydentämään niitä. Tekstivälähdyksistä tiivein käy projektin loppuraportiksi: ”Suomi on harhaan asuttu maa.”