Luovan Valokuvauksen Keskus

Puh/fax: (014) 2664389 | e-mail: info@ccp.fi

Aukioloajat: ti-su klo 11-18, vapaa sisäänpääsy

Tiedote, vapaa julkaistavaksi

Henrik Saxgren: Sota & rakkaus

16.4.- 10.5.2009

Tanskalainen valokuvaaja Henrik Saxgren on kuvannut ja haastatellut maahanmuuttajia Pohjoismaissa. Hän on kohdannut yli 200 kansallisuuden edustajia. Haastatteluissa kävi ilmi, että muuton syynä oli useimmiten sota tai rakkaus - ja joskus molemmat.

Maahanmuuttajat nähdään usein yhtenäisenä ryhmänä, johon kohdistuu useita ennakkoluuloja. Yksilöiden elämäntarinoiden nostaminen esiin auttaa purkamaan näitä ennakkoluuloja ja näkemään kulttuurien ja elämäntapojen moninaisuutta rikkautena.

Suomeen maahanmuuttajia on tullut eniten Venäjältä, Ruotsista, Virosta, Somaliasta ja Irakista. Näyttelyn kuvissa nähdään uusia suomalaisia mm. Brasiliasta, Kolumbiasta, Sambiasta, Gambiasta, Kongosta, Venäjältä, Tshetsheniasta, Nigeristä, Kambodzhasta, Sierra Leonesta ja Singaporesta.

Henrik Saxgren on kokenut dokumenttivalokuvaaja, joka on julkaissut valokuvateoksia mm. Nicaraguasta ja sodan muuttamasta Gazan maisemasta. Sota ja rakkaus -sarjan esikuvaksi hän mainitsee August Sanderin 1900-luvun alun saksalaisia kuvaavan, mittavan dokumenttivalokuvasarjan. Molempia yhdistää pyrkimys kuvata yhteiskuntaa ja siinä meneillään olevaa muutosta muotokuvien kautta.