Luovan Valokuvauksen Keskus

Puh/fax: (014) 2664389 | e-mail: info@ccp.fi

Aukioloajat: ti-su klo 11-18, vapaa sisäänpääsy

Tiedote, vapaa julkaistavaksi

Prison Sheets

Harri Pälviranta

Galleria Harmonia 16.3.-9.4.2006

Kidutustuoli, Tartto, Viro. Sarjasta Prison sheets, 2005. Digiaalinen kromogeeninen värivedos pohjustettuna alumiinille.

Olen kuvannut Prison sheets -sarjaani museoiduissa vankiloissa; Pietarissa Pietari-Paavalin linnoituksessa sijaitsevassa Trubetskoin museovankilassa, KGB-vankilamuseossa Tartossa, Kansanmurhan uhrien museossa eli entisessä KGB-vankilassaVilnassa, entisessä Valtionturvallisuuden ministeriön (Stasi) vankilassa Hohenschönhausenissa Berliinissä sekä brittimandaatin aikaisissa Maanalaisten taistelijoiden vankiloissa Jerusalemissa ja Accossa Israelissa.

Kuvauskohteiksi valitsemani vankilat ovat tunnettuja siitä, että niihin on ollut suljettuna poliittisin perustein tuomittuja ihmisiä. He joutuivat teljetyiksi ilmaistuaan näkemyksiään ja mielipiteitään sellaisin sanoin ja toimin, jotka eivät olleet valtaa pitävien näkökulmasta toivottavia.

Näihin vankiloihin sijoitetut ihmiset eivät ainoastaan menettäneet vapauttaan, vaan heitä myös kidutettiin järjestelmällisesti. Vangitseminen oli sekä fyysistä vapauden riistoa, ajatusten vaientamista ja symbolista alistamista, mutta myös konkreettista tuskaista rankaisemista.

Paradoksaalista kyllä, moni vierailemani museovankila tuntui harmoniselta ja rauhalliselta. Koska minulla ei ole niihin kokemuksellista suhdetta ymmärrän niiden olemassaolon matkailukohteina, menneen ajan muistomerkkeinä sekä diskursiivisina rakenteina näen niissä paljon kauneuttakin. Tunne on ristiriitainen; tilat pitävät sisällään karmaisevia kertomuksia ja todellisia kauhukokemuksia, mutta silti ne on mahdollista ajatella kauniina.

Kuvaamani tilat eivät ole koskaan tyhjiä tai merkityksettömiä. Ne tuntuvat. Myös sen vuoksi, että ajatusten perusteella tuomitseminen ei ole vierasta tällekään ajalle. Kuvat on kuvattu field-kameralla 4x5-tuumaiselle värinegatiivifilmille. Lopullinen teos on laminoitu digitaalinen kromogeeninen värivedos (lambda-vedos) pohjustettuna alumiinille.

Harri Pälviranta