Luovan Valokuvauksen Keskus

Puh/fax: (014) 2664389 | e-mail: info@ccp.fi

Aukioloajat: ti-su klo 11-18, vapaa sisäänpääsy

Tiedote, vapaa julkaistavaksi

Iiris-Lilja Kuosmanen: Suoja

12.1.- 5.2.2012

Kasvot kätkeytyvät toisen niskan taakse. Silmiä ei erota, ylhäältä tippuvat lehdet peittävät ne. Vartalo kietoutuu kankaan taakse, hakeutuu suojaan. Kun luulet katsovasi peiliin, muttet katsokaan. Nämä ovat palasia kuvistani.

Keskityn kuvissani vuorovaikutuksien löytämiseen, kuvaan henkilön suhdetta toisiin ihmisiin. Läsnäolo on tärkeää. Kuvaan paljon pareja, haluan että he keskittyvät kuvattaessa vain toisiinsa. Katse toiseen kertoo paljon.

Mietin, miten toinen ihminen vaikuttaa toiseen ja miten toisesta tulee osa omaa itseä. Ja miten ihminen hakee suojaa toisesta. Tai yksinolosta, omasta itsestään. Millainen ympäristö on tärkeää itselle, miten se vaikuttaa ihmiseen. Etsin sitä, mistä voi odottamatta löytää tarvitsemansa voiman. Joillakin se on paikka, keskellä luontoa. Joku tarvitsee siihen toisen ihmisen.

Se minkälainen ihmissuhde kuvaamillani pareilla on ei ole tärkeää, vaan tapa joilla se henkilöihin vaikuttaa. Miten henkilö suhtautuu toiseen, koskettaa toista. Miten toinen muuttuu toiseksi. Tai miten toista ei tavoita, vaikka haluaa. Miten toista ei löydä. Kuvaan ihmistä myös yksin, hukutan hänet maisemaan. Ihminen katoaa halutessaan. Etsii maisemasta vastaavuutta omaan itseensä.

Olen kuvannut peilikuvia. Identiteetin muodostumisen onnistuminen on tärkeää. Miten se tapahtuu? Kehollisuus näkyy kuvissani, miten käyttää kehoa ilmentämään haluttuja asioita, ilmentämään omaa itseään. Vaatetus jatkaa kehollisuutta, ilmentää samaa energiaa kuin liikkeet. Myös tunteet, joita usein ei haluta dokumentoida itse valokuvaamalla- yksinäisyys, intiimiys ja kommunikoimattomuus, esiintyvät kuvissani.

Toivon kuvani antavan voimaa myös kuvattavilleni. Pyydän malleja kuvaan aikaisemmin näkemänikin perusteella. Hetki, joka on kiinnittänyt huomioni, tarina jonka kuvattava on kertonut. Toisen kanssa eletty sekunti on riittävä kuvan aiheeksi. Kameran edessä on suoja.

Kuva antaa voimaa.

www.iiris-lilja.com