Luovan Valokuvauksen Keskus

Puh/fax: (014) 2664389 | e-mail: info@ccp.fi

Aukioloajat: ti-su klo 11-18, vapaa sisäänpääsy

Tiedote, vapaa julkaistavaksi

8.3. - 1.4.2012

Janne Körkkö: Moments

www.jannekorkko.com

Tristan Trefoil: HERBARIUM

Löysin joskus kirpputorilta Kruununhaasta vanhan mustakantisen kasvion. Ostin sen muutamalla kympillä ja se unohtui ateljeeni nurkkaan useiksi vuosiksi. En koskaan oikeastaan edes katsonut miltä kasvio näytti.
Keväällä 2008 kaivoin kasvion esiin kellarityöhuoneeni pölyiseltä lattialta ja nostin sen työ-pöydälle. Ikkunattomassa kellarissa jokainen hauras kasvi näyttäytyi ihmeellisenä. Olivatko nuo kasvit erityisen kauniita vai oliko mieleni vain herkässä tilassa?
Kasvio oli noin sata vuotta vanha ja sen oli kerännyt vuosina 1908-1913 koulutyttö Lullan Gallén Lohjalla. Åbo Akademin Sibeliusmuseosta kerrottiin, että Lullan oli suomalainen laulajatar ja museon arkistossa oli vain yksi, Theodor Nyblinin ottama valokuva hänestä.
Kasvion lehtiä oli toistasataa. Lullan oli sommitellut kasvit harkiten kultaisen leikkauksen muotoisille paksuille arkeille, kiinnittänyt ne pienillä liimapaperisuikaleilla ja kirjoittanut mus-teella kasvien nimet arkkien kulmiin. Sata vuotta vanhat kasvit olivat niin tuoreita, että varmasti olisivat heränneet henkiin jos olisivat saaneet vähän vettä ja aurinkoa...
Hämärässä kellarissa kasvio puhui minulle kukkien kielellä, sulolla jota en muista ennen kohdanneeni. Kuvittelin mielessäni puhvihihaiseen jugendmekkoon pukeutuneen kiharahiuksisen tytön, joka kierteli kesäistä Lohjan maaseutua, etsien kasveja jotka päätyivät sadan vuoden päästä työpöydälleni. Minusta alkoi tuntua, että Lullan-tyttö oli aloittanut koulussa kasvien keruun velvollisuudesta, mutta tyttö ei malttanut lopettaa. Nuo kasvit olivat lumonneet hänet - ja nyt myös minut...

Herbarium-sarja on omistettu tyttärelleni.

tristantrefoil.carbonmade.com