Luovan Valokuvauksen Keskus

Puh/fax: (014) 2664389 | e-mail: info@ccp.fi

Aukioloajat: ti-su klo 11-18, vapaa sisäänpääsy

Tiedote, vapaa julkaistavaksi

Maija Holma: Brevis Lux

1.10.-1.11.2009

Näyttelyni aiheita ovat päivänvalo, keinovalo ja rakkaus. Osan kuvista valaisee ikkunasta tuleva päivänvalo, osan seinille ripustetut lamput.

Näyttely koostuu kahdesta kuvasarjasta. Toinen on dokumentti vuonon rannalle valkoisilla kivillä kirjoitetusta Catulluksen säkeestä ”nobis cum semel occidit brevis lux” (”meidän lyhyt päivämme kun kerran laskee,” suom. Pentti Saarikoski). Toisessa olen kuvannut ystäviäni ja kollegoitani työskentelemässä, lepäämässä, ruokkimassa lapsiaan tai kirjoittamassa apuraha-anomusta. Kuvaan yleensä siellä minne elämä minut johdattaa, ja viime aikoina se on näköjään johdattanut minut ihmisten luo. Kokoamalla tämän kuvasarjan olen yrittänyt jäljittää sitä rakkautta, mitä ihmiset tuntevat työtään ja toisiaan kohtaan ja mitä itse tunnen heitä kohtaan.

Kun valokuvaaja tekee työtään, häneltä kysytään usein: Riittääkö valo? Yleensä se riittää; täytyy vain valottaa hieman kauemmin. Auringon laskettua sytytetään lamput. Haluan kiinnittää huomioni valon rajallisuuteen, että muistaisin antaa sille arvoa.

Työskentelyni on eräänlainen tulkinta elämästä jota elän. Kuvaan siellä missä muutenkin eri syistä kuljen, en etsiydy kuvauspaikoille tai järjestä itselleni aikaa kuvaamiseen. Olen kuvannut ”tahattomia kulttuurimaisemia,” rakennetun ympäristön ja luonnon kohtaamispaikkoja, ihmisen jättämiä jälkiä, koristeellisuutta, materian murenemista ja kauhtuneita tekstiilejä joilla ihminen verhoilee erilaiset asuinpaikkansa. Viime aikoina työskentely ryhmässä on tullut minulle tärkeäksi ja sen myötä olen alkanut kuvata myös ihmisiä. Kuvaan heitä siellä missä heitä tapaan, useimmiten työn ääressä tai kuljeskelemassa. Tavallisten väri- ja mustavalkovedosten lisäksi vedostan joskus kuvia löydetyille materianpalasille, kuten muoville, vanerille, betonille tai pellille. Palaset ovat kulttuurin tuotteita mutta eivät enää tunnistettavia esineitä. Niiden omintakeinen luonto tulee yhdessä vedostettavan kuvan kanssa osaksi teosta.

Maija Holma (s. 1971, Jyväskylä) on valmistunut Lahden muotoiluinstituutin valokuvauksen osastolta 1994. Hän on toiminut valokuvaajana Alvar Aalto -museossa vuodesta 1995 ja opiskellut Jyväskylän yliopistossa vuodesta 2004 pääaineenaan filosofia. Holmalla on ollut yksityisnäyttelyitä mm. Keski-Suomen museossa (1995 ja 2006), Turun Galleria AMAssa (2006) ja Barcelonassa, La Galeriassa (2006) sekä ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.

Näyttelyä on tukenut Keski-Suomen taidetoimikunta