Luovan Valokuvauksen Keskus

Puh/fax: (014) 2664389 | e-mail: info@ccp.fi

Aukioloajat: ti-su klo 11-18, vapaa sisäänpääsy

Tiedote, vapaa julkaistavaksi

REPLAY

Juha Allan Ekholm

Galleria Harmonia 29.11.-6.1.2008

Kaupunkitila katsottuna roolipelin läpi näyttää kaupungin totutusta poikkeavalla tavalla. Se paljastaa vaihtoehtoisia merkityksiä tutulle ja tunnistettavalle rakentaen sitä kautta jatkuvia uudelleenrinnastuksia sekä uusia kertomuksia. REPLAY on näyttely visuaalisista tutkimusmatkoista roolipelin läpi katsotussa kaupungissa, kulttuurihistorian, pelin ja todellisuuden sekoittumisesta, joka pohjaa vuonna 2004 pelattuun alkuperäiseen roolipeliin TODELLINEN KAUPUNKI.

Pelin keskeinen hahmo oli kuopiolaisen kulttuurin ”kulta-ajalla” 1900-luvun vaihteen molemmin puolin vaikuttanut valokuvaaja Victor Barsokevitsch. Tsaarin ajan Kuopio oli seurapiirikaupunki, joka tunnetaan monista suomalaiseen kulttuurielämään vaikuttaneista henkilöistä. Alkuasetelma lähti liikkeelle VB:n arkistosta löytyneestä kuvasta, jossa esiintyivät mm. Yrjö Lackström, Ville Poppius ja Abraham Ojanperä. Peliin liittyvät omalla yllättävällä tavallaan myös Minna Canth, Maria Jotuni, C. G. E. Mannerheim ja J. V. Snellman. Lähtöasetelmasta kuljetaan eräänlainen aikamatka läpi lähihistorian aikakerrosten, jotka ovat usein läsnä samanaikaisesti.

Triptyykit syntyivät pasianssin tuottamista kolmen kortin sarjoista kuvaamalla digitaalikameralla syntyneitä kuvasarjoja ja valitsemalla ne jotka eniten kiinnostivat tekijää tai rakensivat kysymyksiä: “Millaista Suomea moraalinvartijana tunnettu Minna Canth katsoisi tänään?”, “Oliko Barsokevitschin arkistosta löytynyt salaperäinen Rva Phaler sodanaikainen vakooja?” tai “Minkälaista lyseota kävi Victor Barsokevitschin graffiteja tekevä poika?” Sattumanvaraisesti muodostetut triptyykit haastavat katsomaan dokumentaarista valokuvaa samalla, kun herättävät henkiin kuvitteellisia tarinoita.

Alkuperäisen pelin on kirjoittanut useita pelejä synnyttänyt roolipelitaiteilija Mike Pohjola. Se suunniteltiin ANTI Contemporary Art Festivalille ja sen lähtökohtien suunnitteluun osallistui myös tämän näyttelyn tekijä. Näyttelyn työnimenä oli KOLME KAUPUNKIA, joka on viittaus historian aikakerroksiin. Näyttely on esillä valokuvakeskuksissa ja taidemuseoissa ympäri Suomea Hippolyten jälkeen. Juha Allan Ekholmin värivalokuvat on kuvattu vuosina 2004-¬2006. Projektin yhteydessä julkaistaan sähköinen kuvateos nimeltä KADONNUT KAUPUNKI, jossa pasianssia pelaamalla on mahdollista kokea uudelleen alkuperäinen peli. Hippolytessä on esillä pelin näyttelyversio, pelattava versio ilmestyy loppuvuodesta. REPLAY on Juha Allan Ekholmin toinen roolipeleihin liittyvä työ. Ensimmäinen, FILE NOT FOUND, julkaistaan vuonna 2009.